Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9786188221383
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο έμπειρος και πολυγραφέστατος δημοσιογράφος και δεινός Αθηναιογράφος Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, έχοντας παρουσιάσει δεκάδες μελέτες και εκδόσεις, οι περισσότερες με επίκεντρο την Αθήνα, επίλεξε έναν πρωτοποριακό τρόπο για να παρουσιάσει τη γέννηση και την εξέλιξη της νέας πρωτεύουσας. Εξετάζοντας μία πτυχή της που είναι η κατοικία, το σπίτι, η αυλή και η αξία της γης, στοιχεία λίαν επίκαιρα και στην εποχή μας αφού αποκαλύπτει τους μηχανισμούς του λεγόμενου real estate. Πτυχές άγνωστες οι οποίες φέρνουν στο φως τον τρόπο που αντέδρασε η ελληνική κοινωνία δημιουργώντας ένα μοναδικό έθιμο. Παρουσιάζει ένα έθιμο, μια μαζική ετήσια γιορτή, που μεταμόρφωνε την πόλη κάθε 1η Σεπτεμβρίου. Η Αθήνα, η ελληνική πρωτεύουσα μετατρεπόταν σε ένα απέραντο θέατρο, με κάρα, αμάξια και πεζούς να μεταφέρουν οικοσκευές, κατοικίδια, και όνειρα από γειτονιά σε γειτονιά. Μοναδικές ιστορίες, γραφικότητα, ανθρωπιά και ζωντάνια. Μια ξεχασμένη αλλά συναρπαστική πτυχή της ιστορίας της Αθήνας, ταξιδεύει τον αναγνώστη στα γραφικά σοκάκια, στις παραδόσεις και τη ζωή της πόλης, τόσο πριν όσο και μετά την μετατροπή της σε μεγαλούπολη. Ξεναγοί στο όμορφο αυτό ταξίδι δεκάδες γνωστοί άνθρωποι του πνεύματος όπως οι Γρηγόριος Ξενόπουλος, Κωστής Παλαμάς, Στρατής Μυριβήλης, Παύλος Νιρβάνας, Γεώργιος Δροσίνης, Σωτήρης Σκίπης, Δημήτρης Ψαθάς και πολλοί ακόμη. Παρουσιάζοντας, σχολιάζοντας, σατιρίζοντας και παράγοντας λογοτεχνικά, λαογραφικά και ιστορικά κείμενα, ζωντανεύουν την εποχή κατά την οποία η μετοίκηση δεν ήταν μόνον ανάγκη, αλλά και κοινωνικό γεγονός. Η σπιτονοικοκυρά, ο μικρόκοσμος της αυλής και της γειτονιάς, τα μέσα μεταφοράς, η καθημερινότητα και οι ειδικές συνθήκες που επικράτησαν όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα και συνδέθηκε με τα ζητήματα εκμετάλλευσης της γης. Το έθιμο της ομαδικής μετοικεσίας ήταν γέννημα της ανάγκης και προβάλει το διαχρονικό ζήτημα της στέγης, το οποίο μέσω πλήθους θεσμικών εξελίξεων (υποθηκοφυλακεία, ενοικιοστάσιο κ.ά.) έφθασε να μας απασχολεί με άλλη μορφή αλλά με το ίδιο περιεχόμενο μέχρι σήμερα. Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει την Αθήνα που δεν γνώρισε, με τρόπο τεκμηριωμένο, προσιτό και συναρπαστικό, ο οποίος φωτίζει τις κοινωνικο-οικονομικές και πολιτιστικές διαστάσεις του φαινομένου της «Αθηναϊκής Μετοικεσίας». Η μικρή το δέμας αυτή έκδοση δεν είναι μόνο μια πύλη στο παρελθόν, αλλά και πηγή έμπνευσης για μελλοντικές έρευνες.
Ο δημοσιογράφος και ιστορικός Ελευθέριος Σκιαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Είναι έγγαμος με την Πηνελόπη Πανοπούλου και έχουν ένα γιο τον Κωνσταντίνο.
Εργάσθηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά και διευθύνει την Εταιρεία Αρχειακών Μελετών "Ο Μικρός Ρωμηός", η οποία εκδίδει και την ομώνυμη εφημερίδα. Είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α καθώς και της Ενώσεως Δημοσιογράφων-Iδιοκτητών Περιοδικού Tύπου. Επίσης, ισόβιο μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ιστορικών του Ολυμπισμού και Γενικός Γραμματεύς του Συλλόγου των Αθηναίων. Το 2002 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Τη διετία 2003-2004 ήταν πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στην προετοιμασία της πόλης για την υποδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια ανέλαβε αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, θέση την οποία του εμπιστεύτηκε πάλι ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Επί προεδρίας του οργανώθηκε το Ίδρυμα Αστέγων και δημιουργήθηκε κίνημα στήριξής του από τους πολίτες. Έχει διακριθεί για την πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα η οποία επικεντρώνεται σε τρεις ερευνητικούς - θεματικούς άξονες: την ιστορία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, την ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος και την ανάδειξη της σύγχρονης διαδρομής της Αθήνας από το 1834 μέχρι σήμερα. Στις εργασίες του έχει αναδείξει με πρωτότυπο τρόπο άγνωστες ιστορικές πτυχές. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι:
- "Τύπος και Εθνική Αντίσταση", Αθήνα 1987.
- "Αθηναϊκά Κρασοπουλειά", Αθήνα 1988.
- "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ή Φαλέζ", Πειραιάς 1991.
- "Αθηναϊκός Τύπος 1940-41", Αθήνα 1991.
- "Η Επανάσταση του 1866", Πειραιάς 1992.
- "Ιστορικό Διάγραμμα των Δήμων της Ελλάδος 1833-1912", έκδοση Υπουργείου Εσωτερικών, Αθήνα 1993.
- "Ο Δήμος Αθηναίων και η Δημοτική Αρχή της Απελευθερώσεως", έκδοση Ε.Α.Μ.Ε. "Ο Μικρός Ρωμηός", Αθήνα 1995.
- "100 Χρόνια Όμιλος Αντισφαιρίσεως Αθηνών", έκδοση Ε.Α.Μ.Ε. "Ο Μικρός Ρωμηός", Αθήνα 1995.
- "100 Χρόνια Νεώτερη Ελληνική Ολυμπιακή Ιστορία", έκδοση ΕΟΕ - εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Αθήνα 1996.
- Σκιαδάς Ελευθέριος - Αγγελοπούλου Αργυρώ, "Εθνική Στεγαστική Τράπεζα", Αθήνα 1996.
- "Εθνική Ασφαλιστική, από τον 19ο στον 21ο αιώνα", Αθήνα 1997.
- "Ολυμπιακή Φλόγα. Η δάδα των αιώνων", έκδοση ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Αθήνα 1997.
- "Γυναικείος Αθλητισμός στη Σύγχρονη Ελλάδα", έκδοση Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών "Η Καλλιπάτειρα", Αθήνα 1997.
- "Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών", Αθήνα 1999.
- Σκιαδάς Ελευθέριος - Μάνου Αναστασία, "80 χρόνια Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών", έκδοση ΕΒΕΑ, Αθήνα 1999.
- "Οι Συνοικίες των Αθηνών", Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, Αθήνα 2001.
- Σκιαδάς Ελευθέριος - Γεωργιάδης Κωνσταντίνος, "40 χρόνια Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία", έκδοση ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Αθήνα 2002.
- "Εμπόριο και Ολυμπιακοί Αγώνες. Συμβολή στην ιστορία της αναβίωσης (1834-1896) ", δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου - Υπουργείο Πολιτισμού, Αθήνα 2003.
- "Ολυμπιακή φλόγα. Η δάδα των αιώνων", β΄ έκδοση επαυξημένη, έκδοση ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Αθήνα 2004.
- "Τα Ολύμπια (1859-1889). Χρόνια ελληνικού ρομαντισμού", έκδοση ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Αθήνα 2004.
- "Αγώνες Ολυμπιακοί/ μεγάλοι πανηγυρικοί" Αθήναι 1896. Γ. Σουρής και εφημερίδα Ο ΡΩΜΗΟΣ, έκδοση ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Αθήνα 2004.
- "Νεώτερη Ελληνική Ολυμπιακή Ιστορία 1894-2004", Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Αθήνα 2004.
- "Ληξιαρχείον Αθηνών (1836-2006). Ιστορικά Στοιχεία και Σωζόμενα Αρχεία", Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Αθηναίων, Αθήνα 2005.
- Καμπούρογλου Γρ. Δημήτριος, "Ο Ελαιών των Αθηνών", επίμετρο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, Εταιρεία Αρχειακών Μελετών και Εκδόσεων "Ο Μικρός Ρωμημός", Αθήνα 2007.
- Αγγελομάτης Χρήστος, "Η Απελευθέρωση των Αθηνών. Ο Μεντρεσές και οι αναμνήσεις του", εισαγωγή-επιμέλεια Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, συνέκδοση Μουσείου Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου Ευταξία & Ε.Α.Μ.Ε. "Ο Μικρός Ρωμηός", Αθήνα 2007.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα