Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789607800688
Κατηγορίες:
Κοινωνικά Προβλήματα , Πεζογραφία , Λεξικά & Εγκυκλοπαίδειες
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Μέρες που ζούμε, είναι να μιλάει και να σκέφτεται κανείς για δημοσιογραφία, η και για τον κόσμο της επικοινωνίας ευρύτερα; Η απάντηση αυτών των δυο βιβλίων είναι "Ναι".
Σε αυτό το βιβλίο, το πρώτο της σειράς Δημοσιογραφία - Επικοινωνία - Δίκτυα επιχειρείται μια γνωριμία με την λειτουργία του δημοσιογράφου και του ανθρώπου που εργάζεται στην επικοινωνία, με βάση την διδασκαλία που γίνεται στο Μεταπτυχιακό του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και μιαν ευρύτερη προσέγγιση σ` αυτούς τους χώρους δημόσιας δράσης.
Για τους συγγραφείς η καίρια ευθύνη του δημοσιογράφου απέναντι στον αναγνώστη, στον τηλεθεατή, στον ακροατή, στον επισκέπτη του Διαδικτύου είναι:
- να γνωρίζει και να συνειδητοποιεί αυτό που του συμβαίνει
- να το παρακολουθεί και να το εντάσσει σε ένα πλαίσιο επιχειρήματος
- να το πράττει διαφανώς και όχι συγκαλυμμένα.
Κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει απέναντι στην ύλη που χειρίζεται ο δημοσιογράφος και επαγγελματίας της επικοινωνίας, χωρίς να τοποθετείται σταθερά και συνεχώς μπροστά σε μείζονα ερωτήματα, όπως:
- τι είναι αλήθεια; πώς βλέπουμε και αναπαριστούμε τον κόσμο; ποιο είναι το ηθικό κριτήριο;
- πώς λειτουργούν και από πού προέρχονται τα πολιτικά συστήματα; ποιοι οι αυτοματισμοί του κομματικού συστήματος; τι είναι η "Ευρώπη";
- πώς τα μακρά κύματα της οικονομίας επηρεάζουν την οικονομία των νοικοκυριών; πώς λειτουργεί ο πληθωρισμός; πώς προκύπτει η ανάπτυξη;
- υπάρχει η "κοινωνία"; πώς επηρεάζει η πολιτική βούληση τις κοινωνικές δομές; τις κοινωνικές εξελίξεις;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα - και σε μύρια όσα άλλα - δεν υπάρχει "σωστή" και "λάθος" απάντηση. Όμως η καθεμιά και ο καθένας, που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημοσιογραφίας ή της επικοινωνίας, φέρει μέσα του/της την απάντηση, την τοποθέτηση, την αντίληψη, ακόμη και την προκατάληψη.
Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, δικηγόρος με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα, έχει δουλέψει από παλιά ως δημοσιογράφος. Μετά μια διαδρομή 25 χρόνων στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", φιλοξενήθηκε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", την "Ημερησία" και τη "Βιομηχανική Επιθεώρηση". Επανήλθε αρθρογραφώντας στο "Βήμα". Ήδη βρίσκεται στη διεύθυνση του "Ελεύθερου Τύπου", στη νέα του εποχή.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Σπύρος Α. Βρετός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Ήταν δημοσιογράφος και μεταφραστής. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και δημοσιογραφία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε οικονομικά περιοδικά ("Οικονομικός Ταχυδρόμος", "Κεφάλαιο", "Επιλογή", "Οικονομική Επιθεώρηση") και ως αρχισυντάκτης σε ηλεκτρονικά μέσα ("Kapa-Tel", www.i-note.gr, www.economia.gr). Συνεργάστηκε ως σύμβουλος με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ και με την Τράπεζα της Ελλάδος. Είχε συνεργαστεί με τα περιοδικά "Οικονομικός Ταχυδρόμος", "Κεφάλαιο", "Επιλογή" και "Οικονομική Επιθεώρηση", εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στην ιστοσελίδα σχολιασμού "www.i-note.gr". Ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας της επιθεώρησης "Σαμιζντάτ". Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου "Biotechnological and Medical Themes in SF" (Θεσσαλονίκη: University Studio Press, 2002), στον συλλογικό τόμο "Jahrbuch zur SF 2004" (Βερολίνο: Shayol Verlag, 2005) και στην επιθεώρηση "The New York Review of SF" (Νέα Υόρκη: Dragon Press, Σεπτέμβριος 2008, τεύχος 241). Κείμενά του έχουν επίσης δημοσιευθεί στα περιοδικά "Διαβάζω", "9 [Εννέα]", "NPQ"-Ελληνική Έκδοση και στα fanzines "Big Bang", "Brazil", "Οι Δραματουργοί των Γιαν", "Πολιορκία", "Φανταστικά Χρονικά", και έχουν φιλοξενηθεί στους ιστότοπους www.alef.gr, www.altfactor.ath.cx και www.lexima.gr.
Έφυγε από τη ζωή στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, λίγους μήνες αφότου έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα