Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789605698614
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το 1979, ο επιχειρηματίας Τζαμπάλα Ματάρ, πολιτικός αντίπαλος του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, αυτοεξορίστηκε από τη Λιβύη. Μια δεκαετία αργότερα, όμως, απήχθη από τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας - και η σύζυγός του και οι δύο του γιοι δεν τον ξαναείδαν ποτέ. Μεταφέρθηκε στη διαβόητη φυλακή Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη και, παρά τις προσπάθεις τους, οι οικείοι του δεν κατάφεραν να μάθουν ποτέ αν ο Τζαμπάλα βρισκόταν ανάμεσα στους 1.270 κρατουμένους που σφαγιάστηκαν στις 29 Ιουνίου 1996, σε μια τυπική για το καθεστώς του Καντάφι επίδειξη ισχύος και βαρβαρότητας. Ωστόσο φήμες και ψευδείς πληροφορίες τροφοδοτούσαν τις ελπίδες τους ότι βρισκόταν ακόμη εν ζωή, ως την στιγμή που, το 2011, άνοιξαν οι πύλες της φυλακής και εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι είδαν ξανά το φως της ελευθερίας: ο Τζαμπάλα δεν ήταν ανάμεσά τους. Η εξαφάνιση του πατέρα του όχι μόνο στέρησε την πατρική παρουσία από τον τότε δεκαεννιάχρονο συγγραφέα, αλλά τον καταδίκασε και σε μακροχρόνια εξωτερική και εσωτερική εξορία. Ο Χισάμ Ματάρ θα επιστρέφει στη Λιβύη αναζητώντας τα ίχνη του πατέρα του και θα καταγράψει, σ΄αυτό το συγκλονιστικό χρονικό, την περιπέτεια μιας αδιέξοδης αναζήτησης και την οδύνη μιας χώρας που υπέφερε επί δεκαετίες από ένα στυγνό, ολοκληρωτικό καθεστώς.
Βραβείο Πούλιτζερ 2017
Η Κατερίνα Σχινά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Εργάστηκε σε εφημερίδες (Αυγή, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία) και περιοδικά (Το Τέταρτο, The Athens Review of Books, The Books’ Journal, Ο Αναγνώστης), στο ραδιόφωνο (Α΄, Β΄ και Γ΄ πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, Κανάλι 15) και στην τηλεόραση (Βιβλιόραμα, Βιβλία στο κουτί). Δίδαξε μουσική (σύστημα Orff και πιάνο), πολιτιστική δημοσιογραφία (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και μετάφραση (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Εθνικό Κέντρο Βιβλίου). Ως κειμενογράφος και μεταφράστρια, συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, βιβλία των Τόνι Μόρισον, Φίλιπ Ροθ, Έντγκαρ Άλλαν Πόε, Ίαν Μακ Γιούαν, Ρολάν Μπαρτ, Τζ. Μ. Κουτσί, Βίτολντ Γκομπρόβιτς, Μάλκολμ Μπράντμπερυ, Χίλντα Ντούλιτλ, Τζωρτζ Στάινερ. Το 2003 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Ημερολόγιο 2004. Οι όπερες του κόσμου από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ακολούθησαν τα: Καλή κι ανάποδη. ο πολιτισμός του πλεκτού (Κίχλη, 2014) και Μυστικά του συρταριού (Εκδόσεις Πατάκη, 2017). Συνεχίζει να διαβάζει, να μεταφράζει, να γράφει και να πλέκει.
Ο Χισάμ Ματάρ γεννήθηκε το 1970 στη Νέα Υόρκη από Λίβυους γονείς (ο πατέρας του υπηρετούσε εκείνη την εποχή στην αντιπροσωπεία της Λιβύης στον ΟΗΕ). Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Τρίπολη, από το 1973 έως το 1979, οπότε η οικογένειά του εγκατέλειψε οριστικά τη Λιβύη και εγκαταστάθηκε στο Κάιρο, διαφωνώντας με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στο Λονδίνο. Το πρώτο του μυθιστόρημα, "In the Country of Men" ("Στη χώρα των ανδρών") συμπεριλήφθηκε στην βραχεία λίστα του Man Booker Prize και του Βραβείου Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα της εφημερίδας "The Guardian", και απέσπασε πλήθος βραβείων, μεταξύ των οποίων τα Royal Society of Literature Ondaatje Prize, Commonwealth First Book Award, Premio Flaiano και Premio Gregor von Rezzori. To δεύτερο μυθιστόρημά του, "Anatomy of a Dispapperance" ("Ανατομία μιας εξαφάνισης"), κυκλοφόρησε το 2011. Το βραβευμένο με Pulitzer στην κατηγορία Biography/Autobiography αυτοβιογραφικό του έργο "The Return" ("Η επιστροφή") εκδόθηκε το 2016 και μεταφράστηκε σε είκοσι εννέα γλώσσες. Σήμερα ο συγγραφέας ζει μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα