Κοινωνική και συναισθηματική αγωγή στο σχολείο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κοινωνική και συναισθηματική αγωγή στο σχολείο

Πρόγραμμα προαγωγής της ψυχικής υγείας και της μάθησης: Εκπαιδευτικό υλικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας: Θεωρητικό πλαίσιο και δραστηριότητες

Συλλογικό έργο

Χρυσή Γ. Χατζηχρήστου

Γιώργος Μπουμπούσης

Η σύγχρονη αντίληψη για το ρόλο του σχολείου ως πλαισίου που νοιάζεται και φροντίζει, που προάγει όχι μόνο τη μάθηση, αλλά και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και προσαρμογή των παιδιών, έχει προσδώσει μια νέα προοπτική στο πάγιο αίτημα για ποιοτική εκπαίδευση και ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον. Στόχος, λοιπόν, όλων όσων ασχολούμαστε με τα παιδιά μέσα από οποιονδήποτε ρόλο είναι να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα προγράμματα πρόληψης και παρέμβασης στο χώρο του σχολείου αφορούν είτε όλο τον μαθητικό πληθυσμό, είτε μαθητές που διατρέχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν ή έχουν ήδη εκδηλώσει δυσκολίες μάθησης και προσαρμογής. Δεδομένα ερευνών τονίζουν την αναγκαιότητα των προγραμμάτων αυτών, τα οποία εφαρμόζονται την τελευταία δεκαετία σε πολλά εκπαιδευτικά συστήματα σε διεθνές επίπεδο. Σε μια προσπάθεια να εφαρμοστούν στη χώρα μας τα σύγχρονα μοντέλα παροχής σχολικών ψυχολογικών υπηρεσιών, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των Ελλήνων μαθητών, σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε το "Πρόγραμμα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας και της Μάθησης: Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο Σχολείο" από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης, το οποίο αποσκοπεί στην προαγωγή της ψυχικής υγείας στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος και στη διαμόρφωση ενός κλίματος αμοιβαίου σεβασμού, κατανόησης και αποδοχής των ιδιαιτεροτήτων μέσα στη σχολική τάξη, μέσω της καλλιέργειας δεξιοτήτων σε θέματα επικοινωνίας, διαπολιτισμικής κατανόησης και συνεργασίας, και εφαρμόζεται είτε από σχολικούς ψυχολόγους, είτε από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μετά από εξειδικευμένη κατάρτιση.

Στο σύνολό του το πρόγραμμα αποτελείται από δέκα θεματικές ενότητες. Στο συγκεκριμένο υλικό έχουν συμπεριληφθεί οι εξής επτά ενότητες: Ι. Δεξιότητες επικοινωνίας (ISBN 978-960-402-319-6], ΙΙ. Αναγνώριση, έκφραση, διαχείριση συναισθημάτων (ISBN 978-960-402-320-2), ΙΙΙ. Διαστάσεις της αυτοαντίληψης - αυτοεκτίμηση (ISBN 978-960-402-321-9), ΙV. Αντιμετώπιση αγχογόνων καταστάσεων (ISBN 978-960-402-322-6), V. Διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων (ISBN 978- 960-402-323-3), VI. Διαφορετικότητα και πολιτισμός (ISBN 978- 960-402-324-0), και VII. Στήριξη των παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων (ISBN 978-960-402-325-7).

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και απαρτίζεται από οκτώ τεύχη. Τα πρώτα επτά τεύχη αποτελούν το "Βιβλίο για τον Εκπαιδευτικό" και αναφέρονται στις παραπάνω θεματικές ενότητες. Κάθε ένα από τα τεύχη αυτά αποτελείται από δύο βασικά μέρη: α) το θεωρητικό μέρος, το οποίο περιλαμβάνει σύντομη ανασκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας σε σχέση με τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα και β) το πρακτικό μέρος, το οποίο περιλαμβάνει τις σχετικές δραστηριότητες που εφαρμόζονται στην τάξη, καθώς και αναλυτική παρουσίαση των στόχων της κάθε δραστηριότητας, της διαδικασίας εφαρμογής της με βάση συγκεκριμένους άξονες συζήτησης και το απαιτούμενο υλικό. Για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών δίνονται χρήσιμες οδηγίες για την εφαρμογή του προγράμματος στην τάξη. Τέλος, το όγδοο τεύχος της σειράς, αποτελεί το "Τετράδιο του Μαθητή" (ISBN 978-960-402-326-4), το οποίο περιλαμβάνει υλικό και οδηγίες για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων από τις παραπάνω θεματικές ενότητες.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρυσή Γ. Χατζηχρήστου (Συγγραφέας)

Η Χρυσή (Σίσσυ) Γ. Χατζηχρήστου είναι καθηγήτρια σχολικής ψυχολογίας στον Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας. Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Berkeley, όπου πήρε το Master και το Δίπλωμα Ανωτάτων Σπουδών στην Εξελικτική Ψυχολογία, και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, από το οποίο πήρε το διδακτορικό δίπλωμα στη σχολική και συμβουλευτική ψυχολογία και εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτρια. Έχει διατελέσει Post-doctoral Research Fellow και επιστημονική συνεργάτρια στο Max-Planck Institute for Human Development and Education του Βερολίνου. Έχει εργαστεί σε κέντρα ψυχικής υγείας και σχολεία στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Διετέλεσε Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Συλλόγου Σχολικής Ψυχολογίας (International School Psychology Association) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Είναι Συντονίστρια του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και μέλος πολλών ελληνικών, διεθνών και αμερικανικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών επιτροπών και επιστημονικών εταιρειών. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο αναφέρεται σε θέματα σχολικής ψυχολογίας, προσαρμογής και στήριξης των παιδιών στην οικογένεια και στο σχολείο, καθώς και σε θέματα συμβουλευτικής εκπαιδευτικών και γονέων. Έχει επίσης ασχοληθεί με την ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων παροχής σχολικών ψυχολογικών υπηρεσιών και, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας, με το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης σε σχολεία και Ιδρύματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπως το "Πρόγραμμα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας και της Μάθησης: Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο Σχολείο", "Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Εφήβων σε Θέματα Διαπροσωπικών Σχέσεων και Σεξουαλικής Ανάπτυξης" σε συνεργασία με το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, "Διαπολιτισμικό Πρόγραμμα: Το Ολυμπιακό Πνεύμα μέσα από τη Φωνή των Παιδιών" σε συνεργασία με το Διεθνή Σύλλογο Σχολικής Ψυχολογίας (International School Psychology Association), "Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης - Συμβουλευτικής Παρέμβασης για Παλιννοστούντες και Αλλοδαπούς Μαθητές", "Πρόγραμμα Ψυχολογικής Στήριξης στο Σχολικό Περιβάλλον μετά από Κρίση", "Πρόγραμμα Υποστήριξης Μονογονεϊκών Οικογενειών", "Ο Τρυφερούλης Μικροφτερούλης" στο πλαίσιο προγράμματος για τη στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην οικογένεια και στο σχολείο κ.ά. Πολλές μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Έχει κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μπουμπούσης

Γιώργος Μπουμπούσης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Μπουμπούσης γεννήθηκε στο Κιάτο. Είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχει αποφοιτήσει από το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτα Δημητροπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Γιαβρίμης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαρά Λυμπεροπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Κωνσταντίνου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αικατερίνη Λαμπροπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανασία Κατή (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνα Λυκιτσάκου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξία Μπακοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βάσω Βασσάρα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αδαμαντία Βαΐτση (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρυσή Γ. Χατζηχρήστου (Επιμέλεια)

Η Χρυσή (Σίσσυ) Γ. Χατζηχρήστου είναι καθηγήτρια σχολικής ψυχολογίας στον Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας. Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Berkeley, όπου πήρε το Master και το Δίπλωμα Ανωτάτων Σπουδών στην Εξελικτική Ψυχολογία, και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, από το οποίο πήρε το διδακτορικό δίπλωμα στη σχολική και συμβουλευτική ψυχολογία και εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτρια. Έχει διατελέσει Post-doctoral Research Fellow και επιστημονική συνεργάτρια στο Max-Planck Institute for Human Development and Education του Βερολίνου. Έχει εργαστεί σε κέντρα ψυχικής υγείας και σχολεία στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Διετέλεσε Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Συλλόγου Σχολικής Ψυχολογίας (International School Psychology Association) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Είναι Συντονίστρια του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και μέλος πολλών ελληνικών, διεθνών και αμερικανικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών επιτροπών και επιστημονικών εταιρειών. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο αναφέρεται σε θέματα σχολικής ψυχολογίας, προσαρμογής και στήριξης των παιδιών στην οικογένεια και στο σχολείο, καθώς και σε θέματα συμβουλευτικής εκπαιδευτικών και γονέων. Έχει επίσης ασχοληθεί με την ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων παροχής σχολικών ψυχολογικών υπηρεσιών και, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας, με το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης σε σχολεία και Ιδρύματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπως το "Πρόγραμμα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας και της Μάθησης: Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο Σχολείο", "Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Εφήβων σε Θέματα Διαπροσωπικών Σχέσεων και Σεξουαλικής Ανάπτυξης" σε συνεργασία με το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, "Διαπολιτισμικό Πρόγραμμα: Το Ολυμπιακό Πνεύμα μέσα από τη Φωνή των Παιδιών" σε συνεργασία με το Διεθνή Σύλλογο Σχολικής Ψυχολογίας (International School Psychology Association), "Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης - Συμβουλευτικής Παρέμβασης για Παλιννοστούντες και Αλλοδαπούς Μαθητές", "Πρόγραμμα Ψυχολογικής Στήριξης στο Σχολικό Περιβάλλον μετά από Κρίση", "Πρόγραμμα Υποστήριξης Μονογονεϊκών Οικογενειών", "Ο Τρυφερούλης Μικροφτερούλης" στο πλαίσιο προγράμματος για τη στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην οικογένεια και στο σχολείο κ.ά. Πολλές μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Έχει κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σπιράλ
Σελίδες:
438
Διαστάσεις:
32x26
Βάρος:
1.323 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση