Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604235018
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η παραγωγή, η διανομή, η ανταλλαγή και η κατανάλωση αποτελούν διαδικασίες που εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή των υλικών όρων της διαβίωσης των κοινωνιών. Οι διαδικασίες αυτές όμως δεν μπορεί να γίνουν κατανοητές μόνο μέσα από μια στενά οριζόμενη οικονομική επιστήμη. Η οικονομική ανθρωπολογία συγκροτεί και παραθέτει εννοιολογικά εργαλεία για τη μελέτη αυτών των ζωτικής σημασίας διαδικασιών. Εργαλεία τα οποία αφενός εμπλουτίζουν τη μέχρι τώρα συζήτηση και αποτελούν βάση και αφετηρία των νέων σχετικών ερευνών. Στηριγμένο σε εκτενείς εθνογραφικές έρευνες, το βιβλίο βρίσκεται στον αντίποδα των απόψεων που θεωρούν την οικονομική σφαίρα ανεξάρτητη και αυτόνομη από τις λοιπές κοινωνικές δραστηριότητες και σχέσεις. Η κατεύθυνση αυτή της συγγραφέως την οδηγεί σε μια νέα εννοιολόγηση της οικονομικής ανθρωπολογίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ως κλάδος που επιχειρεί να συζητήσει τα ζητήματα κοινωνικής αναπαραγωγής, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη διεπιστημονικότητα των σχετικών ερευνητικών πεδίων. Το τελευταίο, σε συνδυασμό με τη σαφήνεια και τη γλαφυρότητα της συγγραφέως, καθιστά το βιβλίο υποχρεωτικό ανάγνωσμα για όσους ενδιαφέρονται ή απλώς έχουν την ανάλογη περιέργεια για τις καταβολές αλλά και τις σημερινές συνιστώσες των οικονομικών φαινομένων και των ζητημάτων κοινωνικής αναπαραγωγής εν γένει.
Ο Μάνος Σπυριδάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με γνωστικό αντικείμενο "Κοινωνική Ανθρωπολογία των Εργασιακών Σχέσεων". Έχει λάβει πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίαςτου Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο Durham. Έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο Sussex European Institute του Πανεπιστημίου του Sussex, ως υπότροφος του ΙΚΥ, και έχει λάβει μεταδιδακτορική υποτροφία από το ΙΚΥ στο ίδιο πάντοτε πεδίο. Έχει υπηρετήσει στη μέση εκπαίδευση και έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή των περιοδικών "Ουτοπία" και "Εθνολογία" και στην επιστημονική γραμματεία του περιοδικού "Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη". Είναι συνυπεύθυνος (μαζί τον Χ. Δερμεντζόπουλο) της σειράς "Ετερότητες" των εκδόσεων "Μεταίχμιο" και υπεύθυνος της περιοδικής έκδοσης "Commission of Urban Anthropology του International Union of Anthropological and Ethnological Sciences". Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εστιάζονται σε ζητήματα ανθρωπολογίας της εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, στην έννοια του χώρου, την ποιοτική κοινωνική έρευνα, την οικονομική ανθρωπολογία και προσφάτως την ανθρωπολογία της υγείας.
Έχει εκδώσει τις μονογραφίες: "Εξουσία και παρενόχληση στην εργασία" ("Διόνικος", 2009) και "Εργασία και κοινωνική αναπαραγωγή στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία του Πειραιά" ("Παπαζήσης", 2010) και "The Liminal Worker. An Ethnography of Work, Unemployment and Precariousness in Contemporary Greece" (εκδόσεις Ashgate, 2013), ενώ έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και μεταφράσεις.
Η καθηγήτρια Susanna Narotzky διδάσκει κοινωνική και οικονομική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Οι σπουδές της στην Ισπανία αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (New School της Νέας Υόρκης) κάνουν την πλούσια επιστημονική της παραγωγή ιδιαίτερα ευρηματική και ενδιαφέρουσα. Με ένα σημαντικό εύρος ενδιαφερόντων, που ξεκινάει από την επιστημολογία και την οικονομική ανθρωπολογία και εκτείνεται στις γυναικείες σπουδές και τη δομή των πολιτικών ταυτοτήτων, μεταξύ άλλων έχει δημοσιεύσει και τα εξής: "Trabajar en familia: mujeres, hogares y talleres" (1988), "Mujer, mujeres, genero. Una aproximacion critica al estudio de las mujeres en las ciencias socials" (1995), "La anthropologia de los pueblos de Espana. Historia, cultura y lugar"(2001) και "Immediate Sruggles. People, Power and Place in Rural Spain" (2006) [με τον Gavin Smith]. Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η μελέτη της δυναμικής της κοινωνικής δομής που στηρίζει οικονομικές και πολιτικές σχέσεις σε περιοχές όπου κυριαρχεί η ανεπίσημη οικονομία, καθώς και η κουλτούρα ευθύνης στην οικονομία και την πολιτική όπως αυτή εκφράζεται από την ηθική αμοιβαιότητα στην κυκλοφορία των αγαθών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα