Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789606358586
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο παρών συλλογικός τόμος εστιάζει σε ζητήματα ανάλυσης, εκμάθησης και διδασκαλίας μιας πρώτης (Γ1) και μιας δεύτερης/ξένης γλώσσας (Γ2/ΞΓ). Επιστήμονες από την Ελλάδα, αλλά και από χώρες της αλλοδαπής, όπως την Κύπρο, την Αυστραλία και τον Καναδά, καταθέτουν τα ευρήματά τους ή συνοψίζουν τη σύγχρονη έρευνα σχετικά με τον σύνθετο χαρακτήρα της εκμάθησης, της γραμματικής περιγραφής και των εκπαιδευτικών εφαρμογών της γνώσης και της χρήσης μιας γλώσσας, είτε είναι Γ1 είτε Γ2/ΞΓ. Λόγω της ευρύτητας της θεματολογίας και της συνοπτικής έκτασης των κεφαλαίων, το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται μονάχα σε ερευνητές, ερευνήτριες, ακαδημαϊκούς και σε φοιτητές και φοιτήτριες που παρακολουθούν προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά μαθήματα στη Γλωσσολογία, αλλά και σε εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό που επιθυμούν να ενημερωθούν για ποικίλα θέματα που άπτονται της εκμάθησης, της περιγραφής και της διδασκαλίας μιας Γ1 και μιας Γ2/ΞΓ. Ο τόμος αποτελείται από τριάντα τρία κεφάλαια, τα οποία με βάση το περιεχόμενό τους εντάσσονται σε τέσσερις θεματικές περιοχές. Στην πρώτη θεματική θίγονται ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης της ελληνικής ως Γ2/ΞΓ. Στη δεύτερη θεματική παρουσιάζονται κείμενα τα οποία σχετίζονται με την ανάλυση της γλωσσικής δομής, με γλώσσες αναφοράς την ελληνική και την αγγλική, και την εκμάθηση γλωσσών σε περιβάλλοντα είτε μιας Γ1 είτε μιας Γ2/ΞΓ. Η τρίτη θεματική εστιάζει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων γραμματισμών και πολυγραμματισμών, ενώ στην τελευταία θεματική ερευνώνται θέματα στάσεων και ταυτοτήτων, και ζητήματα εκπαίδευσης και ένταξης δίγλωσσων/πολύγλωσσων μαθητών και μαθητριών.
Ο Ιωάννης Γαλαντόμος είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικης Σχολής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Γλωσσολογία του ίδιου τμήματος και ιδρύματος. Το 2009 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ το 2010 εκλέχτηκε μέλος ΔΕΠ στη βαθμίδα του λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην εφαρμοσμένη (γνωστική) γλωσσολογία, στη διδακτική του λεξιλογίου μιας δεύτερης/ξένης γλώσσας και στη διγλωσσία.
Η Ελένη Α. Γρίβα είναι απόφοιτος των τμημάτων Αγγλικής και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Είναι τελειόφοιτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος της Παιδαγωγικής Σχολής της Φλώρινας Α.Π.Θ. και του Μεταπτυχιακού προγράμματος Διδακτικής της Αγγλικής Γλώσσας του Ε.Α.Π. και είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Α.Π.Θ . Έχει διδάξει την αγγλική γλώσσα στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει την αγγλική γλώσσα στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας. Έχει συμμετοχές σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα που σχετίζονται με τον τομέα των Επιστημών της Αγωγής και της Διδακτικής της αγγλικής γλώσσας.