Θέματα παιδικής λογοτεχνίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Θέματα παιδικής λογοτεχνίας

Διημερίδα 21 και 22 Ιανουαρίου 2011

Συλλογικό έργο

Ένας συλλογικός τόμος με μελέτες που διερευνούν συστηματικά θέματα Παιδικής Λογοτεχνίας, θέματα δηλαδή που αποτελούν αντικείμενο ευρύτερου προβληματισμού στη Λογοτεχνία, είναι
σίγουρο πως μπορεί να λειτουργήσει εναυσματικά για περαιτέρω σκέψεις, αναλύσεις και εκπονήσεις εργασιών. Ο συγκεκριμένος τόμος αποτελείται από 17 κείμενα που φαινομενικά δεν έχουν μεταξύ τους ιδιαίτερη συνάφεια. Στις μέρες μας οργανώνονται και πραγματοποιούνται λογοτεχνικά συνέδρια και ημερίδες με συγκεκριμένη θεματική ή άλλα στα οποία η Λογοτεχνία εντάσσεται μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτισμικών σπουδών.
Σε ένα τέτοιο επιστημονικά παγκοσμιοποιημένο και ομοιογενοποιημένο μυθοπλαστικό σύμπαν στοχεύσαμε διαφορετικά, φιλοξενώντας εργασίες των οποίων ο πλουραλισμός των απόψεων και η σοβαρότητα των επιστημονικών τους προσεγγίσεων συνιστά ταυτόχρονα ενημέρωση και αναγνωστική απόλαυση.
Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές, αλλά και μεταπτυχιακοί φοιτητές εισηγήθηκαν και κατέθεσαν άρθρα, στα οποία διερευνάται η ευθύνη και η εξουσία των ενήλικων διαμεσολαβητών της Παιδικής Λογοτεχνίας. Γράφω, άλλωστε, και ειδικά γράφω Παιδική Λογοτεχνία, σημαίνει οργανώνω τον κόσμο, εξυφαίνω συστήματα αξιών και μέσα από διαρκείς, φανερές ή σιωπηρά σημαίνουσες, διασυνδέσεις ανάμεσα στο κείμενο και τα ιδεολογικά του συμφραζόμενα, διεγείρω προβληματισμούς και ενεργοποιώ αναγνωστικές στάσεις και συμπεριφορές μικρών αλλά και "μεγάλων" παιδιών.

Μίμης Σουλιώτης
Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Καρακίτσιος (Εισηγητής)

Ο Ανδρέας Καρακίτσιος σπούδασε Φιλολογία και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Από το 1992 διδάσκει μαθήματα παιδικής λογοτεχνίας στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., όπου υπηρετεί ως επίκουρος καθηγητής. Έχει δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων και μελετών για θέματα παιδικής λογοτεχνίας σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος

Βασίλειος Δ. Αναγνωστόπουλος (Εισηγητής)

Ο Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1941 στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού. Σπούδασε με υποτροφία κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου και διδάσκει από το 1989. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Είναι διευθυντής του περιοδικού Διαδρομές. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Πανεπιστήμιο τη Padova. Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική-νεανική λογοτεχνία, τη λαϊκή λογοτεχνία, η λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά.

Γεώργιος Δ. Παπαντωνάκης

Γεώργιος Δ. Παπαντωνάκης (Εισηγητής)

Ο Γεώργιος Δ. Παπαντωνάκης γεννήθηκε στην Κρήτη. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για πολλά χρόνια υπηρέτησε στη μέση εκπαίδευση σε θέση διδακτικού και συμβουλευτικού προσωπικού. Από το 2000 διδάσκει παιδική λογοτεχνία στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου σήμερα κατέχει τη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Νεοελληνικής Διαλεκτολογίας, μέλος του νυν Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου Λογοτεχνών και Μεταφραστών "Κύματα των Τριών Θαλασσών" (Δ.Κ.Λ.Μ.) που εδρεύει στη Ρόδο, μέλος στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Ροδιακά Γράμματα, καθώς και του δίγλωσσου περιοδικού που εκδίδει το Δ.Κ.Λ.Μ., μέλος της Πανελλήνιας Παιδαγωγικής Εταιρείας και τέλος μέλος του Children΄ s Literature Association των ΗΠΑ.

Δημήτριος Γ. Γουλής (Εισηγητής)


Σταύρος Γρόσδος (Εισηγητής)

Ο Σταύρος Γρόσδος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Φλώρινας, φοίτησε στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Λ.Δ.Ε.) και στο Διδασκαλείο Θεσσαλονίκης "Δημ. Γληνός" του Α.Π.Θ. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει το μάθημα της εικαστικής αγωγής σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Το πανηγύρι των χρωμάτων" (εκδ. Μαστορίδη). Άρθρα του σχετικά με την αισθητική παιδεία έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Δίδαξε σε επιμορφωτικά προγράμματα του 1ου Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης. Έχει εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά μεταξύ των οποίων ένα πρωτότυπο πρόγραμμα διδασκαλίας της μοντέρνας τέχνης που εφαρμόζεται σε σχολεία. Είναι δημιουργός και εμψυχωτής τους Εργαστηρίου Εικαστικών για δασκάλους. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Μίμης Σουλιώτης

Μίμης Σουλιώτης (Εισηγητής)

Ο Μίμης Σουλιώτης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του. Επίσης, είναι ο ιδρυτής του "Βαλκανικού Ασύλου Ποίησης" στις Πρέσπες. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "Σβούρα", Τραμ, 1972, "Ποιήματα εν παρόδω", Τραμ, 1974, "Βαθιά επιφάνεια", Κέδρος, 1992, "Αβγά μάταια", Ερμής, 1998, "Περί ποιητικής", Ερμής, 1999, "Υγρά", Ερμής, 2000, "Ήλιος στην σκοτία", Ερμής, 2001, "Παλιές ηλκίες", Ερμής, 2002. Είναι υπεύθυνος της σειράς "Ανθολόγος Ερμής" των εκδόσεων "Ερμής", ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.


Νίκος Ε. Παπαδάκης

Νίκος Ε. Παπαδάκης (Εισηγητής)

Ο Νίκος Παπαδάκης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, όπως και μέλος της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης (ΜΕΚΓ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι International Expert στο European Training Foundation/ ETF ("Skills & VET Governance" project). Έχει διατελέσει Special Adviser στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2011- 2013). Είναι επίσης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, συνεργάζεται ερευνητικά με το ΚΑΝΕΠ/ ΓΣΕΕ, ενώ επίσης συνεργάζεται με το ESRC Research Centre "LLAKES" του UCL-IoE. Διετέλεσε μέλος του Education & Training Coordination Group (ETCG) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2006-2010) και μέλος (2008- 2011) του Advisory Board του UNDP/ RCPAR (Regional Centre for Public Administration Reform). Το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2011- 2012 ήταν Visiting Professorial Fellow στη Faculty of Policy & Society του University of London/ IoE (σήμερα UCL-IoE). Έχει δημοσιεύσει 102 μελέτες, στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά, έχει συγγράψει 6 επιστημονικά βιβλία- μονογραφίες και έχει επιμεληθεί άλλους 6 συλλογικούς τόμους. Αγαπάει ιδιαίτερα την Τέχνη, ωστόσο δεν είναι ποιητής ούτε τεχνοκριτικός.

Σοφία Γαβριηλίδου (Εισηγητής)

Η Σοφία Γαβριηλίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Παιδικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο αφορά ζητήματα που σχολιάζουν την αντίληψη περί ομογενοποίησης και διεθνοποίησης της παιδικής λογοτεχνίας και εστιάζει στους κλασικούς χαρακτήρες των βιβλίων για παιδιά, στις προεκτάσεις και στις επεξεργασίες τους. Γράφει και μεταφράζει, από την ιταλική, βιβλία για παιδιά. Είναι εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Κρατικού Ιδρύματος - Κέντρου Μελετών "Fondazione Nazionale Carlo Collodi" στην Pescia.

Μένη Δ. Κανατσούλη (Εισηγητής)

Η Μένη Κανατσούλη είναι Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Φιλολογία στο ΑΠΘ και πήρε το διδακτορικό της δίπλωμα στην ιστορική και κοινωνική ανθρωπολογία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και ανακοινώσεις της σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικά έργα, καθώς και αρκετά βιβλία.

Ελένη Καρασαββίδου (Εισηγητής)

Σπούδασε παιδαγωγικά και κατόπιν ΜΜΕ στο ΑΠΘ. Επίσης, με υποτροφία του Πανεπιστημίου του Nottigham, "Πολιτισμική Κοινωνιολογία" και ολοκληρώνει τώρα το 2ο μεταπτυχιακό της στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ. Τιμήθηκε με υποτροφία επίδοσης από τα Ιδρύματα Κρατικών Υποτροφιών κι έχει συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος

Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (Εισηγητής)

Ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ΄Δημιουργική Γραφή΄ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ΄Δημιουργική Γραφή΄ (Ε.Α.Π. - Π.Δ.Μ.) με τη μέθοδος της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Είναι πτυχιούχος και διδάκτορας νέας ελληνικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη και τη διδακτική της Δημιουργικής Γραφής, της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει επτά (7) επιστημονικά συγγράμματα: "Μιλώντας για την Τέχνη, τον πολιτισμό, τη δημιουργική γραφή... με τον Θάνο Μικρούτσικο" (Πατάκης 2017), "Η Θεσσαλονίκη στο έργο των Θεσσαλονικέων πεζογράφων" (Κώδικας 2006, Επίκεντρο 2013), "Σκηνικό - Χαρακτήρες - Πλοκή" (Ίων 2011), "Τα Ετεροθαλή. Μελέτες για την παιδική, τη νεανική και τη λογοτεχνία για ενήλικες" (Ίων 2012), "Η δημιουργική γραφή στο νηπιαγωγείο" (Επίκεντρο 2013), "Προσαρμογές των ναλυτικών προγραμμάτων για το μάθημα της γλώσσας στο Γυμνάσιο. Διαθεματικό πλαίσιο και σχέδια διδασκαλίας τ.Α΄. Υποστηρικτικό υλικό και τ.Β΄" (ΥΠΕΠΘ-Π.Ι. 2008). Περισσότερα από εκατό (100) άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Έχει διοργανώσει τρία (3) διεθνή συνέδρια Δημιουργικής Γραφής, έχει επιμεληθεί εκδόσεις βιβλίων και συλλογικών τόμων και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Είναι υπεύθυνος για την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού ΛΕΞΗtanil. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται τέσσερις (4) ποιητικές συλλογές: "Πορτολάνος" (Παρατηρητής 1999), "Εδουάρδοι και Αλφρέδοι" (Μανδραγόρας 2012), "Άνω τελείες και τέτοια" (Μανδραγόρας 2013), "Σημαδούρες" (Δίγαμμα 2015) και μία (1) συλλογή διηγημάτων: "Μία νουβέλα σε 11 Μικρές και μεγάλες ιστορίες" (Γραφομηχανή 2015). Έχει συγγράψει τους στίχους (και έχουν μελοποιηθεί ποιήματά του) στο cd Γραφή Καθαρή (Μετρονόμος 2016) Είναι μέλος πολιτιστικών φορέων και διεθνών εταιρειών, προκρίνει όμως, ανεπιφύλακτα, όλων τη συμμετοχή του ως ιδρυτικό μέλος στην πολιτιστική ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών - παράρτημα βόρειας Ελλάδας.

Κατερίνα Σαραφίδου (Εισηγητής)


Κλεονίκη Α. Δρούγκα (Εισηγητής)


Αλίκη Συμεωνάκη (Εισηγητής)


Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος

Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ΄Δημιουργική Γραφή΄ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ΄Δημιουργική Γραφή΄ (Ε.Α.Π. - Π.Δ.Μ.) με τη μέθοδος της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Είναι πτυχιούχος και διδάκτορας νέας ελληνικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη και τη διδακτική της Δημιουργικής Γραφής, της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει επτά (7) επιστημονικά συγγράμματα: "Μιλώντας για την Τέχνη, τον πολιτισμό, τη δημιουργική γραφή... με τον Θάνο Μικρούτσικο" (Πατάκης 2017), "Η Θεσσαλονίκη στο έργο των Θεσσαλονικέων πεζογράφων" (Κώδικας 2006, Επίκεντρο 2013), "Σκηνικό - Χαρακτήρες - Πλοκή" (Ίων 2011), "Τα Ετεροθαλή. Μελέτες για την παιδική, τη νεανική και τη λογοτεχνία για ενήλικες" (Ίων 2012), "Η δημιουργική γραφή στο νηπιαγωγείο" (Επίκεντρο 2013), "Προσαρμογές των ναλυτικών προγραμμάτων για το μάθημα της γλώσσας στο Γυμνάσιο. Διαθεματικό πλαίσιο και σχέδια διδασκαλίας τ.Α΄. Υποστηρικτικό υλικό και τ.Β΄" (ΥΠΕΠΘ-Π.Ι. 2008). Περισσότερα από εκατό (100) άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Έχει διοργανώσει τρία (3) διεθνή συνέδρια Δημιουργικής Γραφής, έχει επιμεληθεί εκδόσεις βιβλίων και συλλογικών τόμων και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Είναι υπεύθυνος για την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού ΛΕΞΗtanil. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται τέσσερις (4) ποιητικές συλλογές: "Πορτολάνος" (Παρατηρητής 1999), "Εδουάρδοι και Αλφρέδοι" (Μανδραγόρας 2012), "Άνω τελείες και τέτοια" (Μανδραγόρας 2013), "Σημαδούρες" (Δίγαμμα 2015) και μία (1) συλλογή διηγημάτων: "Μία νουβέλα σε 11 Μικρές και μεγάλες ιστορίες" (Γραφομηχανή 2015). Έχει συγγράψει τους στίχους (και έχουν μελοποιηθεί ποιήματά του) στο cd Γραφή Καθαρή (Μετρονόμος 2016) Είναι μέλος πολιτιστικών φορέων και διεθνών εταιρειών, προκρίνει όμως, ανεπιφύλακτα, όλων τη συμμετοχή του ως ιδρυτικό μέλος στην πολιτιστική ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών - παράρτημα βόρειας Ελλάδας.

Δανάη Σουλιώτη (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
359
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.753 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση