Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789601670423
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η σημειωτική εξετάζει τη δομή και τη λειτουργία των συστημάτων νοήματος, από τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, στο ρούχο, στα αντικείμενα και την καθημερινή συμπεριφορά, στην αρχιτεκτονική και τον αστικό χώρο. Με άλλα λόγια, είναι μία θεωρία του πολιτισμού και αποτελεί πάντοτε ιδιαίτερο κεφάλαιο στις σύγχρονες ανθολογίες των πολιτισμικών σπουδών. Συγχρόνως, επειδή οι ατομικές και συλλογικές ταυτότητες σχηματίζονται στο πλαίσιο της κοινωνικής και πολιτισμικής επικοινωνίας, η σημειωτική είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρωπολογίας και της κοινωνιολογίας. Οι συγγραφείς του παρόντος βιβλίου επέλεξαν να παρουσιάσουν, μεταξύ των διαφόρων σημειωτικών κατευθύνσεων, την «κλασική» ευρωπαϊκή σημειωτική, ευέλικτο προϊόν της πάντοτε επίκαιρης και ριζοσπαστικής δομικής γλωσσολογίας του Ferdinand de Saussure. Μετά από μία σύντομη επισκόπηση της ιστορικής εξέλιξης του πεδίου και των διαφόρων σχολών της σημειωτικής, αναλύεται εκτενώς η θεωρία της γλώσσας ως συστήματος, η οποία είναι μία θεωρία του σημείου. Ακολουθεί η επέκτασή της στη θεωρία της αφηγηματολογίας, με βάση τις εργασίες της Σχολής του Παρισιού και του κεντρικού προσώπου της Algirdas-Julien Greimas, η οποία είναι πλέον μία θεωρία του κειμένου. Οι συγγραφείς εμπλουτίζουν την παρουσίαση με τις προσωπικές έρευνές τους, με βάση τις οποίες οργανώνουν και το τελευταίο μέρος του βιβλίου, στο οποίο αναπτύσσουν μία πρωτότυπη θεωρία επικοινωνίας.
Ο Αλέξανδρος-Φαίδων Λαγόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολεοδομίας του Α.Π.Θ. και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Πολεοδομίας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Αστικής Γεωγραφίας στο Παρίσι. Είναι Δρ. Μηχανικός και Υφηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Ε.Μ.Π., Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σορβόννης και Επίτιμος Δρ. Σημειωτικής του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου της Σόφιας. Διετέλεσε επί πολλές δεκαετίες πρόεδρος της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας, της οποίας είναι σήμερα επίτιμος πρόεδρος, και επί μία τετραετία αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σημειωτικών Εταιρειών (A.I.S.-I.A.S.S.) και είναι επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σημειωτικής του Xώρου (A.I.S.E.).
Τα έργα του έχουν δημοσιευθεί στην ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική, τη γερμανική, τη βουλγαρική και τη ρωσική γλώσσα. Ενδεικτικά αναφέρονται: "Δομική πολεοδομία: Ο οικισμός ως σύστημα" (1973), "The city and the sign: An introduction to urban semiotics" (επιμ. με τον Μark Gottdiener, 1986), "Urbanisme et semiotique dans les societes preindustrielles" (1995), "Ο ουρανός πάνω στη γη" (2002), "Επιστημολογίες του νοήματος, δομισμός και σημειωτική" (2004), "Ο συμβολισμός του χώρου της αρχαίας Ελλάδος" (2012). Πολλά κείμενά του σημειωτικής έχουν γραφεί σε συνεργασία με τη σύζυγό του Κάριν Boklund-Λαγοπούλου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Κάριν Boklund-Λαγοπούλου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας Α.Π.Θ. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Colorado, Η.Π.Α., και απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στη Συγκριτική Γραμματολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίου Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Διετέλεσε επί πολλές δεκαετίες γραμματέας της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας.
Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για τη μεσαιωνική λογοτεχνία και τη θεωρία λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην αγγλική, ελληνική και γαλλική γλώσσα. Ενδεικτικά αναφέρεται η μονογραφία "I have a yong suster: Popular song and the Middle English lyric" (2002).
Σε θέματα σημειωτικής, συνεργάζεται συχνά με τον σύζυγό της Αλέξανδρο-Φ. Λαγόπουλο, όπως για τη συγγραφή του βιβλίου "Meaning and geography: The social conception of the region in Northern Greece" (1992) και την επιμέλεια (με τους Gottdiener και Lagopoulos) της τετράτομης ανθολογίας "Semiotics" (Sage Benchmarks in Social Research Methods, 2002).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ιφιγένεια Βαμβακίδου γεννήθηκε το 1964 στα Άβδηρα Ξάνθης και σπούδασε στο Φιλοσοφικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη φιλοσοφία της Ιστορίας από το Φιλοσοφικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και διδάκτορας στη νεότερη ελληνική ιστορία του Α.Π.Θ. από την Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της επικεντρώνονται στην κοινωνική και πολιτισμική διάσταση της ιστορίας και στην αξιοποίηση των οπτικών τεχνών ως μαρτυριών-πηγών στη συγγραφή, αλλά και στη διδασκαλία της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Έχει γράψει πολλά επιστημονικά άρθρα και μετέχει σε διεθνή συνέδρια για τη σύγχρονη έρευνα στην επιστήμη της ιστορίας. Είναι λέκτορας στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
H Αναστασία Χριστοδούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο "Σημειωτική". Το συγγραφικό έργο και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη σημειωτική ανάλυση κειμένων και εικόνας, στο χώρο της εκπαίδευσης και σε πεδία του ευρύτερου κοινωνικού χώρου.